Search found 21 matches

by Amiganaut
Thu Sep 01, 2016 3:35 pm
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

Yeah the first reboot can be slow. Are you using a retail or "grey" disc? IIRC, grey discs should have a Classic installer on them. Retail ones probably don't. It's a long time since I've ran these old OS X versions but I've been getting back into them recently thanks to trying out QEMU. I...
by Amiganaut
Thu Sep 01, 2016 1:31 pm
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

It sounds like you've imaged the volume, but not the whole disc, so it's missing the partition map required to make it bootable. Click on the DVD drive (or the disc, I'm not 100% sure yet) in the left hand side and create an image from it (new image from untitled/volume label). Change the format to ...
by Amiganaut
Wed Aug 31, 2016 5:01 pm
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

That's much the same as mine, except I used 1G ram and the openbios-qemu-wip bios. Maybe try that and see?

I did find the Windows version a lot buggier. Especially with disk handling. Which is why I stick with the OS X build.
by Amiganaut
Wed Aug 31, 2016 3:01 pm
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

I end up with this screen: Hmm. That's the same error I was getting after installation when I started with QEMU. If you've been able to get other stuff installed ok, then I take it you have auto-boot set to false? That was the fix for me. I could then shut down QEMU cleanly after the installation h...
by Amiganaut
Wed Aug 31, 2016 1:20 pm
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

What happens if you do a clean install rather than upgrade? I clean installed all mine without a hitch, but I'm using the OS X build.
by Amiganaut
Wed Aug 31, 2016 11:42 am
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

As a followup on the Public Beta, I wanted to run the few WWDC builds I have in QEMU as well. 10.2 - 10.3 - 10.4 - 10.5 And a bonus shot playing around with the scalable UI in Tiger. On a real Mac this works in real-time, but in QEMU I have to reboot for the change to take effect. Presumably due of ...
by Amiganaut
Mon Aug 29, 2016 10:37 am
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

Dunno why I didn't think of disabling the network time check after install... Thanks! Now we can run the PB with networking.

And with the -rtc command I don't have to mess about with the host date anymore :)
by Amiganaut
Sun Aug 28, 2016 8:01 pm
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

I've never heard of one. When I ran it before this, I usually just set the date accordingly and kept the Mac offline.
by Amiganaut
Sun Aug 28, 2016 10:50 am
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

Awesome! Can't wait to try the Public Beta. What's in your qemu.command file? This is what I've been using for all of the OS X installs: ./qemu-system-ppc-wip-16082016 -bios ./openbios-qemu-wip-13082016.elf -boot d -M mac99 -m 1G -cpu G3 -prom-env 'auto-boot?=false' -prom-env 'boot-args=-v' -netdev...
by Amiganaut
Sun Aug 28, 2016 3:44 am
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

I don't know if it was disabling auto-boot or using G3 for installation (or both), but I'm having no problems with my OS X installs now. Installs of 10.0 GM, 10.1 GM, 10.2 WWDC, 10.3 WWDC and 10.4.3 were all successful, and I've just finished installing the Public Beta. It's great to be able to have...
by Amiganaut
Sat Aug 27, 2016 9:16 am
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

@sidoh: The two Jaguar versions I tried were 10.2.7 (a grey iMac install DVD) and the WWDC build. The 10.3 build I installed successfully after changing auto-boot to false was the WWDC one. Update: had to go out for a bit, so I left 10.4.3 installing. When I came back it was done and sitting at the ...
by Amiganaut
Fri Aug 26, 2016 10:27 pm
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

How did you make the image to install on? And did you partition and format it in Diskutility? I made it with the included qemu-img tool. Just a regular 4G raw image. When the installer boots I partition and format it in DU. I just tried Panther again but with auto-boot set to false. When installati...
by Amiganaut
Fri Aug 26, 2016 4:15 pm
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

Thanks for the replies guys. Here's an example command line I use to install: ./qemu-system-ppc-wip-16082016 -bios ./openbios-qemu-wip-13082016.elf -boot d -M mac99p -m 512 -prom-env 'auto-boot?=true' -prom-env 'boot-args=-v' -netdev user,id=network0 -device sungem,netdev=network0 -g 800x600x32 -dri...
by Amiganaut
Fri Aug 26, 2016 2:19 pm
Forum: QEMU
Topic: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system
Replies: 2067
Views: 879896

Re: GSOC qemu Boot Mac OS >= 8.5 on PowerPC system

Hi guys. It's amazing to see how far this has come! But although I managed to get 9.2.2 up and running with no fuss, I can't get OS X to install. Am I missing a step somewhere? I'm mainly trying Jaguar and Panther. I boot into the installer and format the drive with Disk Utility. Then after the inst...
by Amiganaut
Sun Mar 09, 2014 1:19 pm
Forum: Mini vMac and Other Mac Emulators
Topic: Shoebill - a Macintosh II + A/UX emulator for OS X
Replies: 317
Views: 242821

Re: Shoebill - a Macintosh II + A/UX emulator for OS X

Nice! Looking forward to the next releases.

I have most of the A/UX 2.0.1 update but disk 3 is missing. Surely somebody must have a complete copy out there.
by Amiganaut
Fri Mar 07, 2014 2:52 pm
Forum: Mini vMac and Other Mac Emulators
Topic: Shoebill - a Macintosh II + A/UX emulator for OS X
Replies: 317
Views: 242821

Re: Shoebill - a Macintosh II + A/UX emulator for OS X

Thanks for working on this pruten! Never thought I'd see the day I could run a emulated A/UX. And this is on top of UAE being able to run AMIX. There's a A/UX 0.7 archive on macintoshgarden that I've long been curious about. It's a tar archive of an installation so presumably it would have to be unp...
by Amiganaut
Tue Sep 13, 2011 3:37 pm
Forum: SheepShaver
Topic: CPU gets maxed when menus are open.
Replies: 3
Views: 3062

I've since noticed that it does the same in Windows, which is where I've mostly used it over the last few years. I just never noticed the high CPU usage. Partly because I don't have any CPU monitoring software or widgets running (in OS X I have iStat menus) and partly because it only uses one core t...
by Amiganaut
Mon Sep 12, 2011 11:55 pm
Forum: SheepShaver
Topic: CPU gets maxed when menus are open.
Replies: 3
Views: 3062

CPU gets maxed when menus are open.

I notice that when I use Sheepshaver in OS X (10.6.8) that whenever I open a menu in the emulated OS (7.6.1 or 8.6) the CPU usage goes through the roof. Idle http://img831.imageshack.us/img831/580/idled.png Menu open http://img109.imageshack.us/img109/4515/loadedt.png I first used the 2010-11-06 bui...
by Amiganaut
Sat Jul 25, 2009 2:52 pm
Forum: SheepShaver
Topic: Can't dump 5400/180 rom
Replies: 8
Views: 5589

Hi Ronald Yep, I turned off Virtual Memory and Modern Memory Manager (I'm running 7.5.3). Then powered down and removed power from the mains for 5 or 10 mins. Powered up with extensions off and dumped again. I even ran CopyROM from a desktop alias so as to not have to open a Finder window. Still got...
by Amiganaut
Fri Jul 24, 2009 9:39 pm
Forum: SheepShaver
Topic: Can't dump 5400/180 rom
Replies: 8
Views: 5589

Hi Ronald Thanks for replying. Well, the obvious first thing is that SheepShaver says the roms are unsupported. According to the faq , the 5400 should be supported. It then says to check the strings in the rom file for (in my case) "Boot Alchemy". I don't have any strings tool here in Wind...
by Amiganaut
Fri Jul 24, 2009 2:47 pm
Forum: SheepShaver
Topic: Can't dump 5400/180 rom
Replies: 8
Views: 5589

Can't dump 5400/180 rom

Hi guys I've tried CopyROM and Rom-grabber but I keep getting 4mb of junk instead of a proper rom image. I've booted with extensions off and virtual memory is also off. ROMmie throws up an error when I run it (I think it might need a newer OS). Is there something special with my Mac or are there any...