Startup.wav is low-pitched when using a different sound

About SheepShaver, a PPC Mac emulator for Windows, MacOS X, and Linux that can run System 7.5.3 to MacOS 9.0.4.

Moderators: Cat_7, Ronald P. Regensburg, ClockWise

Post Reply
User avatar
CorporalPig22
Inquisitive Elf
Posts: 25
Joined: Sun Jun 10, 2018 1:37 am

Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by CorporalPig22 »

So I've been playing around with the latest SheepShaver build after getting it to work. I've been experimenting with using different startup sounds from different Macs. So for a 7.5.3 emulation, I decided to use the Power Mac 9500 sound for startup.wav, but when I started up the emulation, the sound was much lower-pitched than what I had actually used. Am I doing something wrong, and what do I do to fix it?
User avatar
Ronald P. Regensburg
Expert User
Posts: 6800
Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Location: Amsterdam, Netherlands

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by Ronald P. Regensburg »

What do you mean? Is the sound different when the .wav file is started directly on the host or when used as "startup.wav" file in the same folder as SheepShaver in order to play at SheepShaver startup?
User avatar
CorporalPig22
Inquisitive Elf
Posts: 25
Joined: Sun Jun 10, 2018 1:37 am

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by CorporalPig22 »

I meant the startup.wav in the main SheepShaver directory.
User avatar
adespoton
Forum All-Star
Posts: 3393
Joined: Fri Nov 27, 2009 5:11 am
Location: Emaculation.com
Contact:

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by adespoton »

What he asked was: does the sound sound differently when you play it manually vs when you run SheepShaver.
User avatar
CorporalPig22
Inquisitive Elf
Posts: 25
Joined: Sun Jun 10, 2018 1:37 am

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by CorporalPig22 »

It sounds normal when I play it manually, but when I use it in SheepShaver, that's when it gets all low-pitched.
User avatar
Ronald P. Regensburg
Expert User
Posts: 6800
Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Location: Amsterdam, Netherlands

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by Ronald P. Regensburg »

Weird. On my Mac the sound plays exactly the same in both cases.

Are you running SheepShaver in Windows?
User avatar
CorporalPig22
Inquisitive Elf
Posts: 25
Joined: Sun Jun 10, 2018 1:37 am

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by CorporalPig22 »

Yes. I'm using SheepShaver on Windows 10.
User avatar
Ronald P. Regensburg
Expert User
Posts: 6800
Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Location: Amsterdam, Netherlands

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by Ronald P. Regensburg »

Well, then do others using a startup.wav with SheepShaver in Windows have the same experience?
User avatar
CorporalPig22
Inquisitive Elf
Posts: 25
Joined: Sun Jun 10, 2018 1:37 am

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by CorporalPig22 »

Not that I know of. So far, I've really been the only one to experience this.
User avatar
adespoton
Forum All-Star
Posts: 3393
Joined: Fri Nov 27, 2009 5:11 am
Location: Emaculation.com
Contact:

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by adespoton »

Somehow the audio is going through a different pipeline for you. Do you have any audio filters installed? Using a custom sound card? Routing application audio through a different system than system alerts? anything else about your hardware or software config that might be affecting this?
User avatar
CorporalPig22
Inquisitive Elf
Posts: 25
Joined: Sun Jun 10, 2018 1:37 am

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by CorporalPig22 »

I don't have any of those.
User avatar
Ronald P. Regensburg
Expert User
Posts: 6800
Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Location: Amsterdam, Netherlands

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by Ronald P. Regensburg »

Ronald P. Regensburg wrote: Tue May 11, 2021 7:15 am Well, then do others using a startup.wav with SheepShaver in Windows have the same experience?
I meant for other users who use SheepShaver on Windows and use a startup.wav file to respond.
User avatar
CorporalPig22
Inquisitive Elf
Posts: 25
Joined: Sun Jun 10, 2018 1:37 am

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by CorporalPig22 »

Ronald P. Regensburg wrote: Fri May 14, 2021 3:57 pm
Ronald P. Regensburg wrote: Tue May 11, 2021 7:15 am Well, then do others using a startup.wav with SheepShaver in Windows have the same experience?
I meant for other users who use SheepShaver on Windows and use a startup.wav file to respond.
Ok then. We can just wait and see if anyone else with the same issue responds.
kanjitalk755
Mac Mechanic
Posts: 193
Joined: Thu Nov 09, 2017 12:06 pm

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by kanjitalk755 »

User avatar
Cat_7
Expert User
Posts: 5384
Joined: Fri Feb 13, 2004 8:59 am
Location: Sittard, The Netherlands

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by Cat_7 »

Thanks for the fix.

I never experienced the issue mentioned above.

Best,
Cat_7
User avatar
CorporalPig22
Inquisitive Elf
Posts: 25
Joined: Sun Jun 10, 2018 1:37 am

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by CorporalPig22 »

kanjitalk755 wrote: Sun May 16, 2021 5:51 am Fixed.

https://github.com/kanjitalk755/macemu
Is there a Windows version by any chance? I only see Mac and Linux versions.
User avatar
Cat_7
Expert User
Posts: 5384
Joined: Fri Feb 13, 2004 8:59 am
Location: Sittard, The Netherlands

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by Cat_7 »

Huh? Did you check the SheepShaver and Basilisk for Windows fora?

viewtopic.php?f=20&t=5325
viewtopic.php?f=6&t=5282

Best,
Cat_7
User avatar
CorporalPig22
Inquisitive Elf
Posts: 25
Joined: Sun Jun 10, 2018 1:37 am

Re: Startup.wav is low-pitched when using a different sound

Post by CorporalPig22 »

Cat_7 wrote: Sun May 16, 2021 5:50 pm Huh? Did you check the SheepShaver and Basilisk for Windows fora?

viewtopic.php?f=20&t=5325
viewtopic.php?f=6&t=5282

Best,
Cat_7
I did, and I found the build with the fix.
Post Reply