Login  •  Register


The time is now: Fri Aug 23, 2019 3:27 pm

Emaculation wiki  •  Delete all board cookies



Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 14 posts ]
Print view Previous topic  |  Next topic
Author Message
 Post subject: SoftMac setup guide
PostPosted: Sun Oct 12, 2008 2:35 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Mon May 20, 2002 4:37 am
Posts: 3733
Location: Uiwang
Here, then, is a guide to setting up SoftMac and installing System 7.5.5:

http://emaculation.com/doku.php/softmac_setup


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Sun Oct 12, 2008 8:26 pm 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Fri Feb 13, 2004 8:59 am
Posts: 4643
Location: Sittard, The Netherlands
Yes, I saw it. Quite a complex beast :lol:

Cat_7


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
PostPosted: Sun Jan 31, 2010 9:23 pm 
Offline
Student Driver

Joined: Sun Aug 09, 2009 5:25 am
Posts: 23
In the properties dialog for SoftMac, I have a check box to enable Windows File Access. Is this similar to the My Computer in Basilisk and Sheepshaver? I notice that when I enable this function by checking the box, I still see no way to access my Windows files within SoftMac.

What am I doing wrong here?

Thanx,

Buddha


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Mon Feb 01, 2010 12:13 am 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Mon May 20, 2002 4:37 am
Posts: 3733
Location: Uiwang
No it isn't. You'll have to use HFVExplorer to send files in and out of your images.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Mon Feb 01, 2010 12:22 am 
Offline
Student Driver

Joined: Sun Aug 09, 2009 5:25 am
Posts: 23
Thanx. What does the Windows File Access function do?


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Mon Feb 01, 2010 12:38 am 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Mon May 20, 2002 4:37 am
Posts: 3733
Location: Uiwang
Actually, according to the documentation it is supposed to be like the "My Computer" option like you described. But I don't think it actually works.

http://www.emulators.com/gemul8r.htm


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Mon Feb 01, 2010 1:39 am 
Offline
Student Driver

Joined: Sun Aug 09, 2009 5:25 am
Posts: 23
Upon further investigation, SoftMac comes with a transfer utility on the utilities disk image. I copied this to my emulated HDD and it needs the Windows Acces box checked in order to function. So, apparently it serves a similar purpose to My Computer in Sheepshaver and Basilisk, you just need the utility off the floppy image in order to take advantage of it.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Sun Apr 10, 2011 10:19 am 
Offline
Space Cadet

Joined: Sun Apr 10, 2011 10:15 am
Posts: 4
In the guide you guys have provided, I have stumbled upon a problem I can't seem to solve. When I get to figure 8, all is well. I have a startup screen with Network Access, Install Files and the Trash. When I open the Install Files however, the setup file called Apple HD SC Setup 7.3.5.sea can't be opened, as "the program which created it cannot be found". Any help here? I'm dying to play old AmbrosiaSW games, and I've been trying to beat this Mac Emulation thing for too many hours with only minor success... Please! :D


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Sun Apr 10, 2011 11:23 am 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Mon May 20, 2002 4:37 am
Posts: 3733
Location: Uiwang
Hmm. Not sure about your problem.

However, please note: SoftMac isn't very good for games because it can't play sound.

You can try using Basilisk II instead:

http://emaculation.com/doku.php/basilisk_ii_setup

You'd be much, much better off with that one.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Sun Apr 10, 2011 10:52 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Sun Apr 10, 2011 10:15 am
Posts: 4
Thanks for the tip, friend! :) I have installed Mac OS 8.1, but I don't have internet access (I couldn't get that to work on 7.5.3 or 7.5.5 either: No TCP/IP Control Panel; same problem on 8.1 too) and games don't work. The oldest ones say my monitor doesn't support 256 colors and the others just give me errors of various numbers (error type -3 and type -192). Do you have any clues of what I could do to fix it? And is there any way to make the emulator understand that my settings are at millions of colors, which is way more than 256? I can only find resolution, no colors...


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Sun Apr 10, 2011 11:42 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Mon May 20, 2002 4:37 am
Posts: 3733
Location: Uiwang
Hmm. Not sure about what emulator/system configuration you are asking about. If this is in Basilisk II, how about starting a new topic in the Basilisk II folder that includes your system configuration, etc.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Mon Apr 11, 2011 6:14 pm 
Offline
Space Cadet

Joined: Sun Apr 10, 2011 10:15 am
Posts: 4
Oh, crap! Sorry about that. Wasn't thinking. Yes, it's Basilisk II. I'll make a new topic.


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Mon Apr 11, 2011 8:54 pm 
Offline
Master Emulator
User avatar

Joined: Tue Feb 23, 2010 7:35 am
Posts: 430
I have the same "type -" problems as well . Type -192 and type-3 . Anyone knows what they mean? Is there a type error code index somewhere?


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
 Post subject:
PostPosted: Tue Apr 12, 2011 9:07 am 
Offline
Expert User
User avatar

Joined: Thu Feb 09, 2006 10:24 pm
Posts: 5529
Location: Amsterdam, Netherlands
The mysterious descriptions of the error codes usually are of not much help:

-3 corErr core routine number out of range

-192 resFNotFound Resource file not found

(I am not sure, but the last one could mean that a file is missing its resource fork. Classic Mac files will loose their resource fork irreversibly and become useless when they are saved on a non-HFS volume, for instance in a Windows or Linux environment.)


Descriptions of error codes in this little application: http://www.tucows.com/preview/207016


Top
 Profile  
Reply with quote Post a reply  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic Page 1 of 1 [ 14 posts ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
 

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group